ClickCease

De diverse soorten glas

Neem contact op

Soorten Glas

Enkel glas, dubbel glas, triple glas zijn voorbeelden van termen die u wellicht regelmatig hoort. Door over te stappen van enkel glas naar bijvoorbeeld HR++ glas kunt u de isolatie van uw woning sterk verbeteren. Hetzelfde geldt voor een overstap van dubbel glas naar triple glas. Hoe weet ik welk type glas ik momenteel heb? Wat is het meest geschikte type glas voor mijn woning? Hoe weet ik of een ruit bijdraagt aan de isolatiewaarde van mijn woning? In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten glas.

U kunt de soorten glas die u momenteel in huis gebruikt achterhalen, door naar de aluminium strip in de ruit te kijken. Vaak vindt u hier voor de code van de ruit het type glas. Een alternatief is het gebruik van een aansteker, die u op 5 tot 10 centimeter bij de ruit vandaan houdt. Ziet u vier vlammen waarvan de kleur overeenkomt? In dat geval heeft u dubbel glas. Mocht de kleur van de tweede vlam afwijken, dan heeft u HR glas.

Draadglas

Soorten glas

Zoals de naam al doet vermoeden, herkent u draadglas aan het draad dat in de ruit verweven zit. Dit draad dient als wapening, wat draadglas tot een heel stevig type ruit maakt. Let op, draadglas hoeft niet per definitie sterker te zijn dan bijvoorbeeld HR+ isolatieglas.

Dit type glas is Ideaal voor in een school, in de kantine van de sportvereniging, enzovoorts.

Draadglas wordt vaak gerekend tot de categorie met veiligheidsglas. Dit valt te verklaren door het feit, dat de draden in het glas eventuele scherven bij elkaar houden. De kans op ernstig letsel na het breken van de ruit is hierdoor kleiner dan bij veel andere soorten glas.

Veiligheidsglas (kogelwerend)

Reeds introduceerden we veiligheidsglas, waarvan het draadglas een voorbeeld was. U kunt ook voor kogelwerend glas kiezen. Dit is sterker dan draadglas, omdat het glas met verschillende lagen wordt opgebouwd. Tussen het glas zit een speciaal folie, wat de lagen bij elkaar houdt. Kogelwerend veiligheidsglas wordt zowel binnen woningen gebruikt, als ook bij bedrijfspanden en bijvoorbeeld winkels. De kans op een succesvolle inbraak is bij het gebruik van veiligheidsglas bijzonder klein.

Mocht het glas breken als gevolg van een ongeluk, dan zorgt het folie voor het bij elkaar houden van de scherven. Letsel kan op deze wijze, net als bij draadglas, voorkomen worden.

Brandwerend glas

Soorten glas

Hoewel de term brandwerend glas wellicht anders doet vermoeden, kan dit type glas een brand niet volledig tegenhouden. Wel heeft brandwerend glas een sterk vertragende werking. Ideaal, wanneer u een relatief lange afstand af moet leggen om naar buiten te komen. Brandwerend glas kan zowel binnen woningen als bedrijfspanden en scholen gebruikt worden. Het glas wordt onder meer toegepast om een vluchtroute in het pand te kunnen garanderen.

Over het algemeen lukt het met brandwerend glas om de brand zeker 30 tot 60 minuten tegen te houden. Zo heeft u voldoende tijd om het pand te verlaten.

Extra gehard glas

Extra gehard glas bestaat net als enkel glas uit een losse glasplaat. Toch biedt gehard glas een aanzienlijk betere isolatie dan enkel glas! Het verschil zit in de wijze waarop de glasplaat gemaakt wordt. Bij deze glassoort maakt men het glas eerst extreem warm, om dit vervolgens in een zeer korte tijd af te laten koelen. Als gevolg van het verschil in temperatuur ontstaat er een zekere trekspanning. Die trekspanning maakt extra gehard glas zeer sterk. Wist u dat extra gehard glas, ondanks het feit dat dit uit een losse glasplaat bestaat, circa vijf keer zo sterk is als een normale enkele ruit?

Extra gehard glas wordt onder meer gebruikt als omranding van een balkon, of bijvoorbeeld als tussenschot. Ook voor deuren is dit type glas zeer geschikt.

Isolatieglas

Wie specifiek voor een nieuwe ruit kiest om de isolatiewaarde van de woning te verbeteren, kan het beste voor isolatieglas kiezen. Isolatieglas wordt in verschillende soorten aangeboden, kies tussen: HR, HR+, HR++ en zelfs HR+++ glas. HR+++ glas noemt men ook wel triple glas. Bij het vergelijken van isolatieglas is het belangrijk om te kijken naar de U-waarde van de glassoort. Des te lager deze U-waarde is, des te beter isoleert het glas uw woning ook. Het leidt ertoe dat er minder warmte uit uw huis stroomt.

Tip: kijk eens op deze pagina om te zien wat de verschillende soorten HR glas voor besparing op kunnen leveren.

HR glas

HR glas is de meest simpele vorm van isolatieglas. Het materiaal heeft een U-waarde tussen de 1.5 en 2.0. Dit levert u per vierkante meter glas een besparing op van circa 10 tot 15 euro. Het glas zorgt er daarbij voor, dat u per vierkante meter HR glas circa 16 kubieke meter minder gas verbruikt. Bij het gebruik van HR glas is het belangrijk om rekening te houden met het feit, dat dit type glas niet in ieder raam geplaatst kan worden. Een raam met draaiing is bijvoorbeeld niet altijd geschikt voor de toepassing van HR glas.

HR+ glas

HR+ glas heeft een iets lagere U-waarde dan HR glas, namelijk: rond de 1.5. Daar waar HR-glas vaak boven de 1.5 zit. Het maakt dat de besparing van HR+ glas hoger ligt. Gemiddeld verbruikt u per vierkante meter glas 20 kubieke meter gas minder. Iets wat resulteert in een besparing van zo’n 15 euro per vierkante meter glas. HR+ glas is het meest gebruikte soort isolatieglas, samen met HR++ glas. Over het algemeen verdient u een investering in HR+ glas in circa 8 tot 12 jaar terug. Een glaszetter kan u meer vertellen over de terugverdientijd van HR+ isolatieglas.

HR++ glas

Waar het verschil in isolatiewaarde tussen HR en HR+ glas beperkt blijft, is dat verschil met HR++ glas aanzienlijk groter. HR++ glas heeft een U-waarde die richting de 1.0 gaat (gemiddeld 1.2). Het betekent dat een aanmerkelijk groter deel van de warmte binnen uw woning wordt gehouden. Ter illustratie: regulier dubbel glas heeft een U-waarde van gemiddeld 2.7. Door te investeren in HR++ glas houdt u per vierkante meter glas circa 24 kubieke gas over. Iets wat resulteert in een besparing tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter glas.

HR+++ glas (triple glas)

Bent u op zoek naar het beste isolatieglas dat momenteel wordt aangeboden? Kies in dat geval voor HR+++ glas. Dit type glas noemt men ook wel triple glas, door de drie lagen waaruit het glas is opgebouwd. Triple glas is de enige glassoort waarvan de U-waarde onder de 1.0 ligt, namelijk: gemiddeld 0.6. Het levert een besparing op van zo’n 25 kubieke meter gas per vierkante meter glas. Iets wat resulteert in een besparing van zo’n 20 euro per vierkante meter glas. Houd er rekening mee, dat de stap van HR++ glas naar HR+++ glas een lange terugverdientijd heeft. Triple glas is zodoende voornamelijk interessant, wanneer u momenteel dubbel glas of HR glas gebruikt.

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Het laatste nieuws

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Menu
Call Now Button