ClickCease

Maakt u al gebruik van zonwerend glas in huis?

Neem contact op

Zonwerend glas

Tijdens de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden. De verwachting is dat de temperaturen zomers enkel nog zullen stijgen in de komende jaren! Om voorbereid te zijn op deze warmte, kan het slim zijn om het gebruik van zonwerend glas in huis te overwegen. Met zonwerend glas zal de hoeveelheid licht in huis nauwelijks afnemen, maar blijft de temperatuur wel op peil! Zeker in ruimtes die op het zuiden gelegen zijn, kan de temperatuur al snel flink oplopen tijdens warme zomerdagen. Een te heet huis is voor niemand prettig! Niet voor uzelf, niet voor bijvoorbeeld uw kinderen niet voor huisdieren. Als zij de warmte buiten uw woning proberen te ontvluchten hebben zij in huis geen plek om af te koelen. Met zonwerend glas gaat u een dergelijke situatie tegen.

Werking van zonwerend glas in woningen

De werking van dit type glas wordt niet volledig gedekt door de benaming van dit product. Zonwerend glas doet wellicht vermoeden, dat het zonlicht buiten woningen gehouden wordt. Dit is echter niet correct! Niet voor niets noemt men dit type glas ook geregeld warmte werend glas. Op dit type glas is een speciale coating aangebracht, die ertoe leidt dat warmtestralen weerkaatst worden. Zo komt tot 60% minder warmte uw woning binnen, in vergelijking met het dubbel glas wat in veel huizen gebruikt wordt. Het blijft vanzelfsprekend belangrijk om ook uw deuren gesloten te houden.

Voordelen van zonwerend glas in huis

Het voornaamste voordeel van het gebruik van zonwerend glas, is vanzelfsprekend het feit dat een groter deel van de warmte buiten uw huis wordt gehouden. Dit is echter niet het enige voordeel van dit type glas! Denk ook aan het feit dat u geen andere vormen van zonwering meer hoeft te plaatsen. Alternatieven voor dit type glas zouden bijvoorbeeld een zonnescherm of een warmtewering kunnen zijn. Vergelijkbaar met dit punt is de mogelijkheid om uw gordijnen open te houden in de zomer.

Zonwerend glas in uw woning laten plaatsen

Zonwerend glas

Voor het plaatsen van zonwerend glas in uw woning kunt u rekenen op de hulp van onze glaszetters. De glaszetters hebben een ruime ervaring in het vervangen van ruiten. Het is erg belangrijk dat de ruiten op de juiste wijze geplaatst worden. Wanneer dit niet zou gebeuren, zou er speling tussen de ruit en het kozijn kunnen ontstaan. Via deze kieren trekt de warme lucht alsnog bij uw woning naar binnen. Precies hetgeen u wenst te voorkomen met zonwerend glas! Daarbij maken deze kieren de kans op een inbraak groter.

Besparing op de energiekosten

Het voornaamste voordeel van zonwerend glas in huis, is het feit dat uw woning minder snel opwarmt in de zomermaanden. Zeker nu de Nederlandse zomers steeds heter zijn, is het prettig om een koele woning te behouden. Dit is echter niet het enige voordeel van dit glas. Denk ook aan het feit, dat dit leidt tot een besparing op de energiekosten. Met zonwerend glas heeft u de airco in huis namelijk veel minder snel nodig om de woning te kunnen koelen. Houd er rekening mee, dat niet alleen naar het glas gekeken moet worden. Ook de kozijnen mogen geen warme lucht bij uw woning naar binnen laten stromen.

Verschillende soorten zonwerend glas

Zonwerend glas wordt in verschillende soorten aangeboden. Het is belangrijk om de verschillende soorten glas vooraf met elkaar te vergelijken, om zo tot een weloverwogen keuze te komen. In de basis komt dit  glas neer op dubbel glas met een speciale coating. Verschillen tussen de diverse soorten zonwerend glas zitten onder meer in de dikte van het glas en de mate waarin de ruit reflecterend werkt. Die reflecterende werking wordt uitgedrukt in de LTA/ZTA-waarde.

  • LTA staat voor de hoeveelheid licht die het type glas doorlaat
  • ZTA staat voor de hoeveelheid warmte die uw woning binnenstroomt

In de productnaam van zonwerend glas ziet u bijvoorbeeld 60/32 staan. Dit betekent dat 60% van het licht bij uw woning naar binnen zal komen. Tegelijkertijd wordt circa 32% van de warmte doorgelaten.

LTA/ZTA-waarden komen in de basis in vier varianten voor: 70/40, 60/32, 60/28 en 50/27. Laat u vooraf adviseren over de toepassing van deze varianten. Een ruit met een LTA/ZTA-waarde van 70/40 is het meest neutraal. 

Zonwerend glas vs zonwering

Zonwerend glas

Veel mensen maken de keuze tussen zonwerend glas en bijvoorbeeld zonwering. Hierbij wordt ook zonwering in tal van verschillende soorten en modellen aangeboden. Denk aan het verschil tussen markiezen en screens. Over het algemeen geldt dat zonwerend glas beter werkt dan zonwering. Vergelijk het glas bijvoorbeeld met een markies, die vaak maar een deel van de ruit bedekt.

Uitzondering op deze regel is het gebruik van screens aan de buitenzijde van de ruit. Het nadeel van screens ten opzichte van zonwerend glas is dat de screens helemaal geen licht naar binnen laten. Wanneer u het buiten te warm vindt worden, is het prettig om binnen uw woning nog enige vorm van natuurlijk licht te hebben.

Wanneer u zonwering overweegt om een plek te hebben om in de schaduw te kunnen zitten, is het gebruik van een parasol doorgaans de beste optie. Het voordeel hiervan is dat u de parasol mee kunt bewegen met de stand van de zon.

Nadelen van dit type glas

Is zonwerend glas altijd de beste optie? Nee, ook aan dit type glas zitten nadelen. Een belangrijk nadeel van dit glas is het feit, dat er in de winter minder licht naar binnen kan komen. Daarbij draagt een najaarszonnetje nauwelijks bij aan het verwarmen van uw woning. Dit betekent dat u in de herfst en winter relatief veel energie verbruikt. Daar waar andere woningen enigszins opgewarmd worden door de zon. Wat in de zomer een voordeel is, kan in de winter in uw nadeel zijn. Laat u adviseren door onze glaszetter, wanneer u hier meer over wilt weten.

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Het laatste nieuws

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Menu
Call Now Button