ClickCease

Glas in lood raampje vervangen en repareren

Neem contact op

glas in lood

Veel mensen laten tegenwoordig een glas in lood raam in hun woning zitten als verfraaiing van het huis. Evenals bij gewoon glas, is het bij deze fraaie glassoort ook mogelijk dat er een deel van het raampje sneuvelt. Indien dit bij u het geval is, hoeft u niet direct de hele ruit te vervangen. Bij een glas in lood raam dat bestaat uit verschillende vakjes, is het namelijk ook mogelijk om alleen het betreffende glaasje te vervangen.

Een glas in lood raampje vervangen of repareren is een klus die heel nauwkeurig moet worden uitgevoerd. U wilt voorkomen dat schade aan het ruitje verergerd wordt tijdens herstelwerkzaamheden. De glaszetter in Leiden heeft een ruime ervaring in het vervangen en repareren van glas in lood. Zo kunnen we u vrijwel altijd van een passende oplossing voorzien! Het is zonde om deze fraaie eyecatcher in uw woning weg te moeten doen, als deze slechts lokaal beschadigd is. Op deze pagina leest u meer over hetgeen wij voor u kunnen betekenen.

Tip: bekijk deze video eens, om te zien wat er komt kijken bij glas in lood repareren.

Zelf glas in lood raam repareren

Voor het repareren of vervangen van een glas in lood raam heeft u niet altijd de hulp van een ervaren glaszetter nodig. U kunt een dergelijke klus zelf uitvoeren! Let wel, een nauwkeurige manier van werken is een vereiste. In de basis komt het erop neer, dat u bij zelf een glas in lood raam repareren start met het verwijderen van het gebroken of anderszins beschadigde onderdeel van het raampje. Vervolgens plaatst u een nieuw stukje glas in het vak waar u de beschadiging verwijderd heeft. Dit kunt u vervolgens zelf schilderen of laten schilderen door een vakman. Zo lijkt uw glas in lood weer als nieuw!

Stappenplan: glas in lood raam repareren

In de vorige alinea las u een vluchtige omschrijving van de wijze waarop u een glas in lood raam kunt herstellen. Onderstaand vindt u een nauwkeurig stappenplan, die u door het repareren van een glas in lood raam heen helpt.

Benodigde materialen voor glas in lood vervangen

Voor het vervangen van glas in lood heeft u maar enkele hulpmiddelen nodig. Onderstaand vindt u een overzicht van de belangrijkste benodigdheden. Let op, mogelijk heeft u niet alle hulpmiddelen nodig. Dit is afhankelijk van de staat en het type glas in lood dat u repareert.

  • Loodmes of een beitel
  • Glassnijder
  • Rolmaat
  • Glas in loodkit
  • Lood open- en dichtstrijker
  • Poetslap
  • Schildertape
  • Kwasten
  • Platbektang
  • Acrylkit

Stap 1: werkruimte creëren

Om de kapotte ruit in het glas in lood raam te kunnen vervangen, dient u de beschadigde ruit te verwijderen. Vaak is dit het makkelijkste, wanneer u het volledige raam los kunt halen. Mocht het ruitje onderdeel zijn van een deur, haal in dat geval de deur uit de deurpost.

Stap 2: ruitje uit een raam of deur verwijderen

Nu u voldoende werkruimte gecreëerd heeft, kunt u het ruitje zelf verwijderen. Dit doet u door het lood rond het onderdeel van het raam heel voorzichtig omhoog te buigen. Maak hiervoor gebruik van een loodmes of bijvoorbeeld een beitel. Ook een glas in loodkit kan hierbij van pas komen. Verwijder het glas en meet de oorspronkelijke maat hiervan op.

Stap 3: een nieuwe ruit plaatsen

Heeft u de nieuwe ruit al in huis? Met een glassnijder kunt u deze waar nodig op maat snijden, zodat deze precies in het bestaande raam past. Slijp de randen van het ruitje met een vijltje, zodat deze makkelijker in het raampje te plaatsen is. Zodra het ruitje op z’n plek zit, kunt u een klein beetje acrylkit tussen het ruitje en de randen aanbrengen. Druk de randen vervolgens goed aan. Bij het aandrukken van de spijlen kan het gebruik van een dichtstrijker aan te raden zijn. Op deze manier weet u zeker, dat het lood goed aansluit op het glas. Iets wat voorkomt dat het ruitje zou kunnen bewegen naar het terugplaatsen van het raam.

Stap 4: schilderwerk herstellen

Nu het nieuwe ruitje op z’n plek zit, kunt u deze van schilderwerk voorzien. Start pas met het schilderwerk, wanneer u zeker weet dat de acrylkit goed is opgedroogd. Het voorkomt dat de verf in de acrylkit zou kunnen trekken. Nadat u het ruitje opnieuw geschilderd heeft, kunt u ook de spijlen tussen de ruitjes van een nieuwe laag verf voorzien. Zorg dat u de ruitjes vooraf goed heeft afgedekt met bijvoorbeeld schildertape. Het voorkomt dat de verf van de spijlen op de ruit terechtkomt. Het is erg lastig om de verf op een later moment te verwijderen, zonder hierbij de schilderingen op het ruitje zelf aan te tasten.

Mogelijk zijn de spijlen rond het herstelde ruitje enigszins beschadigd geraakt, toen u deze met een loodmes of beitel omhoog probeerde te wippen.

Glas in lood repareren

Waar moet ik op letten tijdens het repareren van een glas in lood raam?

Bij het repareren van een glas in lood raam is het belangrijk om het lood zo min mogelijk aan te tasten tijdens de werkzaamheden. Voorkom bijvoorbeeld dat u het lood te ver omhoog probeert te wippen bij het verwijderen van het losse ruitje. Het is erg lastig om beschadigd lood tussen de ruitjes te vernieuwen. Zorg dat u het glas dat u terugplaatst altijd 1 tot 3 mm ruimer snijdt. Zo valt deze mooi weg onder het lood.

Ook kan het glas dat u verwijdert erg scherp zijn. Pas om deze reden op, dat u zich tijdens de werkzaamheden niet in uw vingers snijdt. Tot slot zijn andere onderdelen van het raam of de deur kwetsbaar. Er wordt gewerkt met zeer dun glas!

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Het laatste nieuws

Wij zijn beschikbaar voor alle glaszetters werkzaamheden

Spoed? 24/7 bereikbaar!

Veel glassoorten

Vakkundige hulp

Snel plaatsen van nieuw glas

Menu
Call Now Button